martes, 26 de diciembre de 2017

Les Xemeneies Hidrotermals

A les xemeneies hidrtermans o fumaroles, hi podem trobar una gran varietat d'espècies que augmenten considerablement amb el temps. Entre aquestes espècies hi trobem crancs, peixos, camarons, anèmones, bacteris, cucs tubícoles i altres.
L'Alvinella és sens dubte una de les espècies més afascinants, ja que arriba als 10 cm i poden aguantar temperatures molt elevades, d'uns 80 graus centígrads, vivint en tubs blancs als voltants de les xemeneies hidrotermals.
Per altra banda, els bacteris són molt importants a les xemeneies hidrotermans, ja que són una gran font d'alimentació per altres éssers, tot i que aquest s'alimenten principalment de metà entre altres reactius.

En una expedició al Golf de Mèxic, es va trobar un llac dins de l'oceà. El llac dintre de l'agua s'explica sabent que la superficie del llac era molt més densa que l'aigua que l'envolta, es a dir, el llac era molt més salt que la resta d'aigua. El que envoltava el llac no era sorra, sino milers de musclos els quals conteniend bactèries que s'alimentaven de l'aflorament de età de les roques i les quals produïen energia per el musclo... també es va trobar cucs ubícules els quals contenien bactèries que s'alimentaven de sulfur d'hidrogen.

En les zones on trobem xemeneies hidrotermals hi habiten unes bacteries quimiosintètiques les quals transformen la materia inorgànica en orgànica, una gran font d'alimentació d'aquestes bactèries és el metà. Aquestes bacteries oxiden nitrits i els transformen en nitrats, durant aquest procès s'alliberen ATP's (molècules energètiques). També es poden fer servir ferro, sulfur i hidrógen molecular. Hi ha èssers que tenen les bacteries incorporades a l'organisme els quals depenen d'elles, com exemple els cucs tubícoles.

En les zones de xemeneies hidrotermals també hi trobem éssers que s'alimenten de les bactèries anomeanades anteriorment, es poden alimnetar menjant altres bacteries o els productes que alliberen, normalment nitrats i sulfurs. En els sòls oceànica on hi predomina el fang, hi podem trobar foraminífers, els quals són éssers abisals que s'alimenten de bacteris.... com també podem trobar cogombres de mar, cnidaris... que es dediquen a menjar aquest fang i extreure'n les sustàncies de profit anomenades rosada submarina, que no és res més que la matèria orgànica en pols que cau de les capes superiors. DE vegades moren ésseers de gran mida, com les balenes, les quals van a parar al fons mari i és allà on esperen éssers com per exemple moluscs o serps abissals per menjar-se les restes.


Nacho Padró

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?