martes, 1 de junio de 2021

Intolerancia a la Lactosa: Diagnóstic, tractament i incidencia

 DIAGNÒSTIC

Hi ha diferents mètodes de identificar la hipolactàsia. Aquests diagnòstics posen ser realitzades mitjançant mesures directes i indirectes.

      Directa. Aquest mètode serveix per estudiar l’activitat de la lactasa intestinal que implica una biòpsia intestinal, però el mètode és insensible, invasiu i proporciona informació de l’activitat lactasa només del lloc de la mostra.

      Indirecte. Les mesures indirectes no són invasives i el metabolisme de la carga de lactosa ve determinada per pels canvis en l’orina, l’alè i la sang. El test de l’hidrogen espirat són les proves més utilitzades, consisteixen en la determinació d’hidrogen o metà abans i després d’aplicar la sobrecàrrega oral de lactosa. És el més fiable, rendible, no invasiu, sensible i específic que el test de tolerància a la lactosa, i és positiu en el 90% dels pacients amb intolerància.

 

INCIDÈNCIA

S’estima que la hipolactàsia afecta a un 75% de la població mundial, però amb importants diferències geogràfiques i ètniques. A Espanya afecta aproximadament al 30% de la població, que és un valor aplicable a la majoria de països europeus. En canvi, la incidència és especialment elevada a l’Àfrica austral (gairebé el 100%), l’Àsia oriental (90%), la població aborigen d’Austràlia (85%) i la comunitat afroamericana dels estats Units (75%). És molt menys freqüent entre les poblacions del nord d’Europa (5%) [Figura 1]. Aquesta distribució geogràfica sembla estar relacionada amb el consum habitual de llet i de productes làctics, afavorint la selecció del gen responsable de la persistència de la lactasa entre aquelles poblacions on la tradició en el consum d’aquests aliments és més freqüent. Malgrat s’han realitzat pocs estudis sobre el tema, no semblen existir diferències significatives en la prevalencia de la hipolactàsia en funció del gènere.

Mapa

Descripción generada automáticamente

Figura 1: Prevalença de la intolerància a la lactosa al mon

TRACTAMENT

Hi ha tres estratègies principals per tractar aquesta malaltia:

      Reducció o eliminació de la ingestió de llet i de productes làctics. El consum de quantitats moderades d’aquests aliments durant els àpats pot reduir considerablement els símptomes en comparació a fer-ho de manera separada. La major part de les persones afectades poden tolerar l’equivalent a 5 grams de lactosa.

      Administració de suplements de lactasa. Existeix al mercat un gran nombre de productes que contenen lactasa d’origen bacterià o fúngic per tal que les persones afectades per la hipolactàsia els prenguin abans de consumir productes làctics per poder així digerir la lactosa present en aquests aliments, o que alternativament es poden afegir directament a la llet.

      Utilització de probiòtics. Segons l’Organització Mundial de la Salut, els probiòtics són organismes vius que, quan s’ingereixen en quantitats correctes, tenen efectes beneficiosos sobre la salut de les persones.


David López, 1er Batxillerat IB Maristes SLC

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?