miércoles, 15 de agosto de 2012

Les Plantes invasores.

L'acceleració i la intensificació d'activitats humanes com el comerç global, el turisme i les migracions han estat acompanyades del transport intencionat o involuntari d'espècies a regions allunyades de les seves àrees de distribució naturals.
Algunes d'aquestes espècies transportades (espècies al.lóctones o exòtiques) poden ser introduïdes al medi natural (espècies adventícies). Si una espècie adventícia aconsegueix tenir poblacions autosostenibles sense intervenció humana directa, aleshores parlem d'espècie naturalitzada o establerta. Algunes de les espècies que aconsegueixen establir-se a la natura poden esdevenir invasores i expandir-se en el territori, i algunes d'aquestes poden ocasionar impactes tant ecológics com socioeconómics.
Pel que fa als impactes ecelógics, hi ha espècies invasores que poden contribuir a una pèrdua o desplaçament de la biodiversitat nativa a través de diversos mecanismes, com són la depredació, la competècia o la hibridació amb espècies natives. També hi ha espècies que poden alterar les condicions de l'ecosiste,a natiu a ravés de canvis en el régim de pertrbacions (per exemple, la freqüècia dels incendis) o en els cicles de nutrients.
Els impactes socioeconómics poden ser de diversos tipus; per un costar, la pèrdua económica directa (com en l'agricultura) o els costos econòmics de la seva gestió, i per l'altre, la pèrdua del valor paisatgístic o els problemes que poden generar per a la salut humana.

Nria Gassó
Doctora en Bilogia
Membre del CREAF

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?