miércoles, 10 de enero de 2018

El Món dels dinosaures

Tothom ha sentit a parlar dels grans rèptils prehistòrics anomenats dinosaures , aquests animals van dominar la terra durant el mesozoic (desde fa 250 milions d’anys fins fa 65 milions d’anys) .  El mesozoic es pot dividir en tres períodes diferents : el triàsic , el juràssic i el cretaci .
L’epoca dels dinosaures comença al triàsic cuan van començar a aperixer en formes molt mes petites com el coelophysis el cual media poc mes d’un metre i es diferenciava de altres rèptils per el seu caminar bípede i per tindre les potes situades sota el ventre i no als costats com en la majoria de rèptils d’aquella època una altra característica d’aquest animal es que te els ossos bastant lleugers  i semblants als de les aus . En aquest període , els dinosaures eren pocs i no dominaven el planeta encara ja que un altre tipus de rèptils anomenats sinàpsids eren els que ostentaven aquest lloc en la cadena alimentaria , però amb l’extinció del final de triàsic es van extinguir moltes especies i els dinosaures van poder pujar esglaons en la cadena tròfica .
El següent període dels mesozoic es el juràssic  en el qual els dinosaures es van expandir respecte a la candidat de especies i alguns van arribar a tamanys gegantescos . Alguns dels dinosaures mes característics d’aquest períodes son els sauròpodes coneguts normalment com coll –llarg aquest grup va arribar a tamanys enormes i es caracteritzaven per el seu gran coll . Un altre tipus de dinosaure característic d’aquest període son els teròpodes com l’allosaure el qual es conegut com el lleó del juràssic ja que va ser el depredador mes gran del planeta durant aquell temps. Mes important encara es que va apereixer el primer ocell l’archeopterycs , es considerat el primer ocell perquè tenia el cos cobert de plomes i  s’ha confirmat que si be no podia volar gaire be si que podia planejar entre els arbres i fer petits vols , tot i que es considerat un ocell també comparteix característiques amb els rèptils com les dents , les urpes i la cua òssia .  Aquest es consedera el període de mayor expansio i distribució dels dinosaures ja que en el seguent i ultim període (el cretaci) els dinosaures van patir un declivi i van acabar extingint-se.
El període cretaci es possiblement el que inclou alguns dels dinosaures mes coneguts com el triceratops o el que possiblement sigui el mes conegut de tots els dinosaures el tiranosaure rex . En aques període els dinosaures van patir un petit declivi respecte als nombre de famílies possiblement causat per l’especialitzacio , els grans sauròpodes per exemple es van extinguir al poc de començar el cretaci i els herbívors principals van passar a ser el ceratòpsides i el dinosaures amb bec d’ànec , respecte als carnívors en aquest període podem distingir a dues famílies principals : els tiranosaures i els raptors , els primers caracteritçats per el seu gran tamanys i petits braços i els segons per ser ràpids , lleugers i el que es mes i portant coberts de plomes  . Les aus durant aquest període també van evolucionar i van colonitçar altres medis com per exemple l’hesperornis el cual va adeptar-se al l’aigua adoptant una forma similar a un pingüí . El declivi dels pterosaures també va aforir a les aus ja que aquestes van poder dominar els cels un cop el rèptils voladors van començar a extinguir-se . les aus d’aques període conservaven algunes característiques primitives com les dents i les urpes en alguns casos.

Al final del cretaci , l’impacte d’un meteorit entre altres causes que els dinosaures s’extingissin però alguns van sobreviure en forma dels ocells que coneixem avui dia .

Enric Blasco

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?