sábado, 2 de noviembre de 2013

Els cadells dels tigres

El període de gestació dels tigres és de 103 dies en els quals la femella fa vida normal. Quan comencen les primeres contraccions comença a llepar-se la regió genital, quan ha dilatat del tot, va empenyent asseguda sobre la seva part darrera. De vegades però es queda dreta fins que neix el primer del cadells. Les camades solen ser de 2 a 4 cadells, encara que en ocasions s'han observat de 1 a 6. D'aquesta manera va alliberant els cadells l'una darrera del sac amniòtic i desprès els neteja a llepades.
Quan neixen els cadells medeixen uns 45 cm inclosa la cua i pesen al voltant 1 kg. Són completament cecs durant 6 a 14 dies. La mare no se separa d'ells durant dos o tres dies a partir dels quals els deixarà nomès per les necessitats bàsiques com ara caçar i beure. Les seves primeres dents els aparixen dues setmanes desprès d'haver nascut. Els joves depenen de la llet de la mare durant 6-8 setmanes a partir de la qual comencen a combinar la llet amb carn morta que prèviament ha caçat la mare. Aquesta mai no porta les prses mortes al cubil, ja que la fortor de la presa podria descubrir els cadells peñs predadors cosa que seria molt perillosa. Com que la mare no deixa que cap intrús s'apropi, matarà a qualsevol animal que rondi el jaç on té els cadells.
Quan caça una presa, porta els cadells fins a ells agafant-los per la pell del coll molt suaument. En el trajecte els cadells es mantenen en silenci i arrepleguen les potes i la cua al ventre. Als 3 mesos la mare els deslleta per complert.
Als 6 mesos comencen a caçar per si sols aus o petits cèrvols, encara que no s'allunyen més de 50 metrs de la mare.
Als 8 mesos poden acompanyar a la tigresa en les seves caceres ja que la mare deixa que els cadells es saciin la presa. Una vegada els petits s'han alimnetat de les parts més bones del cadàver (les cervicals, els quarts trasers...) la mare comença a menjar la poca quantitat que l'han deixat. En ocasions es va deixar a una tigresa sense menjar durant 4 dies, però de manera que ella observaba als seus cadells menjar de preses fins a atipsr-se. Al cinqué dia es va posar un samblar a la gàvia i es va reunir a la mare amb els cadells. Encara que ella estava famolenca va deixar que els seus cadells s'alimentessin primer de les millors parts.
A l'any són clarament majors els mascles que les femelles i més independents. En ocasions poden pasar un dia senser lluny de la mare.
Als 16 mesos els tigres tenen els ullals completament desenvolupats, però encara no saben matar del tot.
Als 18 mesos els mascles pesen uns 140 kg i ja comencen a caçar per sols utilitzant el territori de la mare,
Pasen llargues temporades separats i és precisament entre els 18 i els 30 mesos quan poc a poc es van separant completament de la seva mare, la qual cosa depen molt si aquesta te o no una nova camada. El temps d'allunyamnet complert serveix per anar fer exploracions en busca de territori.
Les poblacions de tigres tenen un baix índex de renovació degut a que la seva maduressa sexual és molt tardana. Les femelles entren en ella als 3 o 4 anys i els mascles als 4-5 anys. Una femella engendra com a mínim 2 cadells cada dos anys. S'han fet estudis de mascles i femelles i s'ha observat que si neixen igual nombre dels dos, la selecció natural és més forta amb els mascles a l'hora de sobreviure els primers mesos.

María Rodriguez Sanz

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?