domingo, 22 de enero de 2012

Nim: el primat que va néixer per ser experiment

Ara que s’acaba d’estrenar la pel•lícula L’Origen del Planeta dels Simis, cal recordar que la realitat pot superar la ficció. I un molt bon documental, projecte Nim, sobre la vida d’un ximpanzé que des de que va néixer va formar part d’un experiment científic, és la millor mostra.
Quan en Nim acabava de néixer va ser seleccionat per a un experiment inusual. Va ser alletat per una dona, Stephanie Lafarge, que el va criar com un fill més, a casa seva, a Nova York. Durant cinc anys, va aprendre a parlar amb signes, a fer servir el lavabo, a fumar i altres hàbits humans. Fins que el van tornar al laboratori.
Aquests experiments s’emmarquen en una època de fascinació davant els primats. La Jane Goodall, per exemple, estava iniciant els seus estudis amb goril•les. I el matrimoni de psicòlegs Beatrix i Allen Gardener van iniciar un polèmic estudi sobre el llenguatge. Fins als anys 60, es pensava que la creació simbòlica del llenguatge era quelcom exclusivament humà. Ells van criar un ximpanzé que va aprendre més de 300 signes per comunicar-se amb ells.
Alguns lingüistes, com en Noam Chomsky, van ser molt crítics amb l’estudi. Peró en Herb Terrace, psicòleg de la Universitat de Columbia, va voler donar continuïtat a aquestes estudis amb el projecte Nim. De fet, el ximpanzé protagonista del documental es diu Nim Chimpsky, en “honor” a Noam Chomsky. Els resultats del projecte Nim no han estat tinguts en compte per altres científics que estudien el comportament dels primats per considerar que presentava errades metodològiques. El documental es va estrenar al Festival de Sundance, ha arribat ja a les pantalles britàniques però no a les nostres.

CArla Gallén

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?