viernes, 1 de junio de 2007

L'OU TOU!!

Volem treure la closca a l’ou de gallina i veure si encara té consistència. Mai heu vist al trencar la closca d’un ou dur una petita membrana...?. Diuen que ajuda a mantenir la clara i el rovell amb homogeneïtat…. Veurem si es cert!!!.

Què ens fa falta?

• 1 ou cru de gallina
• Vinagre.
• 1pot de vidre
• Mel (optatiu)






¿Què farem?

S’agafa 1 ou de gallina es posa a remull en un pot de vidre ple de vinagre. Es tanca el pot per evitar que la olor surti a l’exterior. Passat un temps, es pot observar l’aparició de petites bombolles de diòxid de carboni. Poc a poc, durant 2 dies de remull, es pot veure com la closca de l’ou desapareix (en aquest període de temps es necessari canviar el vinagre, com a mínim dues vegades).
Nosaltres vam fer el mateix però només un dia i així ens estalviem el canvi de vinagre:




Completa el teu experiment:

L’ou introduït al vinagre, no només perd la closca i obté una textura esponjosa, sinó que augmenta el seu volum, degut a que part del líquid travessa la membrana semipermeable de l’ou.

A més de perdre la closca, la membrana que envolta l’ou, obté una textura esponjosa, això permet que es puguin realitzar petits bots sense que l’ou es trenqui.


Com podeu veure …. L’ou fa bots!!!

Si s’introdueix mel al líquid, aquest sortirà de l’ou i el seu volum disminuirà


Perquè es produeixen aquest canvis?
Aquests canvis es produeixen perquè l’àcid acètic que forma el vinagre, al reaccionar amb el carbonat de calci (contingut per l’ou) va desapareixent; per això es necessari més vinagre per a què el procés continuï.




Nacho Padró i Helena Villanova

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?