domingo, 13 de noviembre de 2016

El virus del papiloma: verrugues

General:

El papilomavirus es un organisme de la família Papillomaviridae que infecta als humans i ho fa per transmissió sexual. Produeix diferents efectes, desde simples verrugues sense tractament específic fins a un càncer que pot produir la mort si no es tracta de la manera adequada.


Organisme productor, qui ho provoca?

El virus del papiloma humà (PVH) és un grup de diversos virus ADN que pertanyen a la família Papillomaviridae i representa una de les malalties de transmissió sexual més comunes. Hi ha més de cent tipus vírics que es classifiquen en tipus de alt o baix risc oncològic.

Els d’alt risc són: el PVH 16, 18 , 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 i 66.

Els de baix risc són: el PVH 6 i 11


Signes i símptomes, què produeix?

La majoría de les infeccions produïdes pel PVH són assimptomàtiques i passen desapercebudes i es resolen d’una manera ràpida i senzilla, com les verrugues cutànies, que generalment no provoquen cap símptoma greu i poden apareixer en qualsevol part del cos.
Altres, poden donar lloc a lesions precanceroses, que si no es tracten, poden degenerar com a verrugues malignes i poden donar lloc a un càncer de cèrvix uterí (CCU). Com que el procés pot durar anys, és fàcil que la infecció passi desapercebuda fins a fases avançades de la malaltia. El PVH16 i el PVH18 són els més potencialment cancerosos.

Els símptomes més comuns en el CCU són:

-Sagnat vaginal irregular intermenstrual o sagnat vaginal anormal després d’haver tingut relacions sexuals.

-Mal d’esquena, de cames o pèlvic.

-Cansanci, pèrdua de pes, pèrdua de gana...

-Molèsties vaginals o fluxe vaginal olorós.

-Una sola cama inflada.

En algunes fases més avançades els símptomes poden ser més greus.


Evolució del virus, com ho produeix?

Tot i que la majoría d’infeccions per PVH remiteixen per sí soles  i la major part de les lesions precanceroses es resolen de forma espontània, totes les dones corren el risc d’infectar-se per el PVH  i que aquesta es cronifiqui i que les lesions precanceroses evolucionin a un CCU invasiu.

En dones amb sistema immunitari normal, el CCU triga aproximadament a desenvolupar-se entre 15 i 20 anys. Pot trigar 5 o 10 anys a apareixer a les dones amb un sistema immunitari debilitat.

La infiltració de ADN és semblant a altres infeccions víriques, el virus s’infiltra a la cèl·lula i expulsa el seu material genètic al nucli cel·lular, la cèil·lula obeeix les ordres d’aquest ADN i es provoca l’infecció.


Lloc d’infecció, on ho produeix?

Les verrugues cutànies es solen repartir per tot el cos, al contrari que les verrugues malignes, que solen desenvolupar-se al coll de l’úter i en certes zones anals i organs sexuals.


Mortalitat

El virus del papiloma produeix la mort d’un 7,5% de la població espanyola a l’any, tot i que normalment aquestes morts són per no tenir una bona salut i no tractar de manera correcte el càncer. Els factors de risc que poden afavorir  la mort amb un CCU són els següents.

-Inici de relacions sexuals abans d’hora.

-Canvis freqüents de parella.

-Consum de tabac o drogues.

-Immunosupressió, per exemple les persones infectades pel VIH (virus de la immunodeficiència humana o SIDA) corren més risc d’infecció per PVH.



Jordi Mallol García

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?