martes, 4 de mayo de 2021

Composició de la llet

 LA LLET

La llet és una de les principals característiques dels animals vertebrats de la classe Mammalia Linnaeus és que presenten glàndules mamàries productores de llet, amb les que alimenten a les seves cries durant les primeres etapes de la seva vida. La llet és una secreció nutritiva produïda per les glàndules mamàries que proporciona als nadons els nutrients que necessiten, a més d’anticossos que el protegiran fins que no tingui prou desenvolupat el seu sistema immunològic.


COMPOSICIÓ DE LA LLET

La llet és un líquid de color blanc i lleugerament viscós, la composició i propietats de la qual pot variar notablement entre diferent espècies. Aquest líquid, format principalment per aigua (85-90%), és una barreja heterogènia a la que podem trobar components en solució (glúcids i minerals), suspensió (proteïnes) i emulsió (lípids). A la taula 1 podem veure una gran variabilitat en la composició de la llet produïda per les femelles de diferents mamífers.

Espècie

Lactosa (g/L)

Greixos (g/L)

Proteïnes (g/L)

Dona

70

42

11

Vaca

46

37

32

Cabra

47

38

29

Ovella

46

32

32

Búfala

48

90

41

Elefanta

53

50

50

Mona Rhesus

70

40

16

Ratolí femella

30

131

90

Balena

13

423

109

Foca

1

494

102

Taula 1. Composició de la llet en diferents espècies de mamífers


GLÚCIDS

La lactosa és el principal carbohidrat de la llet a tots els mamífers, i es converteix en la principal font d’energia durant el primer any de vida dels ésser humans. És un disacàrid present de manera exclusiva a la llet i que està format per la condensació d’una molècula de galactosa amb una altre de glucosa a través d’un enllaç beta 1🡪4, en un procés que té lloc a l’aparell de Golgi de les cèl·lules epitelials de la glàndula mamària a través de l’acció de l’enzim lactosa sintasa.

Intolerancias que son la leche: Intolerancia a la lactosa - El  nutricionista de la General

Figura 1. Síntesi de la molècula de lactosa


LÍPIDS

Els lípids de la llet estan presents com a glòbuls d’uns 3 μm de diàmetre, que a baixes temperatures tendeixen a formar una capa superficial degut a la seva baixa densitat. Aquests glòbuls estan formats per un nucli de triglicèrids cobert per una monocapa de fosfolípids (lecitina i esfingomielina), colesterol i àcids grassos.


PROTEÏNES

Les principals proteïnes presents a la llet són la caseïna i les proteïnes del sèrum. La caseïna és la més important, ja que representa el 80% de la proteïna total. Està present en estat col·loidal com un complexa amb calci i fosfat.


David López


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quin és el teu Super-Comentari?