jueves, 18 de octubre de 2012

Experiment nº 1: Llet, colorants i líquid màgic

Us proposem un vistós experiment amb llet i colorants. Aquests últims tenen un comportament diferent i misteriós en funció d’un líquid màgic... Vols saber quin és? Serà el primer experiment del curs 1213 per al Club de Ciències.

Material: Els materials necessaris per fer aquest experiment són un plat fons, llet sencera, colorants alimentaris (líquids hidrosolubles) dels que podem trobar fàcilment en qualsevol supermercat (solen estar ubicats amb els productes de rebosteria, ja que s’utilitzen per decorar pastissos, galetes, etc.), aigua, bastonets de les orelles i sabó (líquid màgic).



Procediment
1. Es deixen caure molt suaument diverses gotes de colorant, si pot ser de colors diferents sobre un recipient amb llet sencera. Les gotes queden concentrades i no es dissolen completament en la llet.
2. A continuació toquem el centre del recipient amb un costat del bastonet (un en el què només hi hagi el cotó). No succeeix res. 
3. Tot seguit, mullem l’altre costat del bastonet amb líquid màgic (sabó) i ho tornem a provar. Observem com els colors s’allunyen del bastonet ràpidament.
4. Anem tocant suaument amb el bastonet (costat màgic) a sobre dels colors a poc a poc. Observem com aquests es van movent i barrejant

Per què passa això????

Nacho Padró

4 comentarios:

  1. Somos Laia Gipert i Julia Archilés y estamos de acuerdo en que creemos que este fenomeno se produce porque al poner el palo en el baso con el jabon este rompe la capa superficial de la leche echa de nata que sujetava el colorante i como la capa del contorno continua sujeta porque solo se rompe por el medio el colorante se hunde o se pone en el contorno del recipiente. (El jabon tambien aïlla el colorante)

    ResponderEliminar
  2. Somos la partícula de Déu,nuestra respuesta es:
    Que la tensión superficial es una propiedad del agua que hace que la capa de la superficie se comporte como una piel ya que las moléculas del agua se atraen entre sí y ejercen una tensión.

    ResponderEliminar
  3. Grup de "Los zoombis científicos".
    Creiem que es produeix aquesta reacció només en la llet sencera perquè conté greixos i el sabó el que fa és no permetre que s'adhereixin els colorants ni els greixos. Per aquesta raó el sabó el que fa a les nostres mans és eliminar tots els bacteries (els colorants), i els greixos de les mans (els greixos de la llet).

    ResponderEliminar
  4. RESPUESTA: Les molècules de sabó tenen un extrem liposoluble i un altre extrem hidrosoluble. Aquesta característica fa que el costat liposoluble s’uneixi als greixos, mentre que el costat hidrosoluble fa que el sabó es dissolgui en l’aigua. Per aquesta raó utilitzem el sabó per rentar. A més a més, el sabó modifica la tensió superficial de l’aigua, debilitant-la. La tensió superficial és una propietat de l’aigua que permet que certs objectes i éssers vius puguin surar a la superfície de l’aigua tot i tenir una major densitat. El colorants no es dissolen ràpidament perquè a la llet no només hi ha aigua, si bé n’és un dels components principals. L’existència de greixos fa que els colorants quedin concentrats.

    ResponderEliminar

Quin és el teu Super-Comentari?